Şcoala MIHAI EMINESCU Ighiu

Şi dacă da, cum, pentru ce?

Câteva citate de răspuns:

„Deci educaţiunea să nu tindă numai la cîştiguri din lumea reală, la folosuri materiale cari pe nimeni n-au făcut fericit, ci să dezvolte bunurile din lumea ideală, percepţiunea frumosului, ideile de bine şi adevăr. Astfel, solidificîndu-se conglomeratul celulelor centrale, cunoştinţa de sine, va creşte capitalul puterilor latente, forţele în potenţa (în individ, naţiune ca şi în umanitate) şi numai aşa — tocmai ca dinamitul — [la] un moment dat aceste forţe vor deveni patente, se vor manifesta în fapte mari, în opere strălucite de muzică, pictură sau poezie." (Mihai Eminescu: PRELECŢIUNEA D-LUI TITU MAIORESCU ŢINUTĂ DUMINECĂ 2 MARTIE 1880- ARTELE ÎN EDUCAŢIUNE)

„În şcoalele romîneşti ale Statului elementul educativ pare aproape exclus. E de prisos să mai vorbim de lipsa de educaţie în familie, într-o societate în care generaţiile de copii, prin desele despărţenii ce se întîmplă la noi, apucă pînă la majoritatea lor câte doi, trei taţi pe rînd sau cîte două, trei mame. Ni se pare absurd a crede în posibilitatea educaţiei sau a desvoltărei sentimentului de familie, în asemenea condiţii. Uneori orfani, altădată trăiţi sub regimul de familie descris mai sus, copiii romîni întîlnesc adeseori, în aceste institute (catolice), ceea ce le-a lipsit acasă: inimi de mamă şi e natural să se lipească cu toată iubirea de asemenea crescători. Acest fenomen observat atît de des a primit apoi, din partea capetelor stricate prin romane de sensaţie, o explicare cu totul pe dos: că adică clerul catolic întrebuinţează mijloace deosebite cu totul, pentru a cîştiga afecţiunea copiilor. Într-adevăr, mijloace foarte deosebite, de care puţini oameni sunt capabili. Acele sînt: iubirea şi abnegaţiunea” (Mihai Eminescu - Timpul, 3 august 1880).

Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi.
John Dewey

Educaţia este dobândirea artei de a utiliza cunoştinţele.
Alfred North Whitehead - Scopurile educaţiei şi alte eseuri

Educaţia nu este răspunsul la întrebare. Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările.
William Allin

Educaţia nu este cât de mult ai memorat, nici măcar cât ştii. Este capacitatea de a diferenţia între ceea ce ştii şi ceea ce nu ştii.
Anatole France

Educaţia este crearea metodică a obişnuinţei de a gândi.
Ernest Dimnet

Inima educatiei este educatia inimii.

Procesul de invatamant are ca scop sa-l ajute pe elev sa ajunga sa se descurge fara ajutorul profesorului.

 Adeseori, cea mai buna metoda de indreptare a copiilor nostrii este sa ne corectam exemplul personal pe care li-l dam.

Afis pus deasupra usii unei Biblioteci: "Farmacie pentru suflet".

O diploma nu strica nimanui, cu conditia ca posesorul ei sa vrea sa mai invete ceva si dupa absolvirea scolii.

Oamenii care intorc progresiv lumea pe dos sunt cei care incurajeaza mai mult decat critica.

Sub providenţa lui Dumnezeu, viitorul unei naţiunii nu depinde atat de mult de nivelul academic al scolilor ei, ci de nivelul educatiei crestine predate copiilor. (Cele fără autori de pe www.maxime.info.md/)